Kommunikation

Lördagsmorgon, den första på 2018. Jag återkommer till att det är nytt år, men det är speciellt, det har det alltid varit för mig.

Nu i tre dagar har jag hjälpt en kompis vars företag flyttat in i nya lokaler. Jag har varit med och ställt iordning möbler i ett av rummen och fått ordning på lådor med papper med mera.
Sen har vi kommit igång med själva verksamheten igen. Det spelar ingen roll vad det är för bransch. Men vad jag flera gånger kom att tänka på, var mig själv och mitt eget sätt att informera nya personer som började eller ryckte in tillfälligt på Heléns Glutenfria. Vi hade många informationsanslag, instruktioner, som prydde väggarna vid de olika arbetsstationerna, just för att hjälpa nya personer till att lära sig de nya uppgifterna lättare.
Nya personer kom alltid med något nytt förslag på hur vi skulle kunna underlätta arbetet.
För en själv som arbetar mitt upp i uppgifterna är det så lätt att förklara lite för lite för den man ska lära upp. Man blir liksom hemmablind i sitt eget så att säga.
Jag märkte det ännu tydligare just dessa dagar. Nyttig erfarenhet både för mig och om mig själv och för de andra där.
Och vad gäller för mig själv vill jag så gärna förstå varför jag ska göra på det ena eller det andra sättet och så blir jag så ivrig. Jag vill liksom veta sambandet till nästa steg om jag säger så. Så, om jag kunde lugna mig ”några hekto” varje gång kanske det skulle gå lättare, det tål att funderas på.
Att ställa motfrågor så att man verkligen förstått är såklart viktigt. Men, om man inte förstått, ja då vet man ju inte om man ska fråga heller. Ja det är inte lätt.
Jag brukade alltid säga att det är bättre att du frågar flera gånger för mycket än en gång för lite. Det finns ju inga dumma frågor, bara dumma och tråkiga svar.

Tänk vad kommunikation är viktigt och svårt. Och man är helt klart olika som sändare och mottagare. Man säger saker och den andra tyder på sitt sätt och om man inte säger en sak så kan den andra tyda något ändå.
Jag menar, det är så lätt att det blir små missförstånd för att den som förklarar inte är tydlig nog men också för att den som lyssnar inte alltid tar in alla ord eller tolkar på sitt sätt. Med andra ord igen, det kan aldrig bli nog med frågor.
Det gäller ju all typ av kommunikation.

Hur som helst, idag kör vi lördag och ett helt oskrivet kort för min del.
Ha en bra dag alla!
Kram

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *