Kommentarer ang krönika

Det blev en del funderingar på facebook efter att jag la ut min krönika där. Jag lägger in dessa här och lägger till om det blir fler.

 

  • Erika SörengårdKan du lägga ut en länk?! Kram
  • Ove JanssonMycket bra skrivet. Den fråga du lyfter förtjänar en aktivare debatt. Det riskerar att erodera en fungerande
  • Helén KarlssonLänk till min blogg där jag lägger krönikan.
    http://helenssida.se/gastkronika-nr-2

    helenssida.se

    Idag skriver jag en gästkrönika i Nerikes Allehanda för andra gången. Denna gång Visa mer
  • Erika SörengårdMycket bra skrivet, har själv haft många tankar om detta… Känner inte en enda småföretagare som inte jobbar 150% till typ 50% av en rimlig lön… Något är väldigt snett!!
  • Helén KarlssonTack Erika! Nu syftar jag ju inte på vad en annan får ut i lön för det arbete jag själv lägger ner, utan just på hur systemet fungerar.
  • Rolf GustafssonSett ur ett konkurrensneutralt betraktande är bidrag för anställning (gäller ej handikappade) feltänk. Då är det bättre med en generell sänkning av arbetsgivaravgiften.
    För varje bidrag som tillkommer skapas omedelbart lösning på hur det skall kunna missbrukas! Dina tankar är rätt Helén.
  • Erika SörengårdMmm jo jag förstår det, men det finns mycket att fundera på kring detta
  • Helén KarlssonJapp Erika! Ha en bra dag nu!
  • Leila ParsaJätte bra skrivet Helén det fel på hela systemet som arbetsgivare har du så många krav från alla håll och kanter du ska betala till alla för att man ger en lön på 100 kr i tim exempel , måste det läggas minst 5 olika avgifter på det vad blir kvar till arbetsgivaren??? inte konstigt att många företag måste ha bidrag för anställa det går inte runt .
  • Eva HedlundJätte bra Helen! Jag tycker det är kränkande att ge arbetsgivare betalt för att anställa en person som ska jobba i företaget.
  • Jenny SteenTänkvärd, bra jobbat!
  • Gerry MiltonVäntar på nästa inlägg!
  • Jonas ForsmanAllt är värt att testa, man får inte vara rädd för okonventionella sätt. Sedan har man inte testat tillräckligt många sätt om inte några misslyckas eller ändras. Fas 3 kanske inte blir ihågkommet som den allra ljusaste iden, men jag tycker att alla ideer som har en rimlig chans att lyckas ska få en chans.
    Det stora problemet med att sänka sociala avgifter är såklart inkomstbortfallet, men det kan iofs kompenseras med en effektivare offentlig sektor. Då tar näringslivet över ansvaret för de anställda. Precis som du vill Helén Karlsson..
  • Helén KarlssonDet var just det, den offentliga sektorn. Att våra gamla inte har tillräcklig tillsyn, att barnen inte får tillräcklig hjälp i skolan, lite personal på dagis, vården är underbemannad. Det finns riktiga jobb att lägga pengarna på istället. Och, det genererar skatteintäkter det med, inte bara från näringslivet.
  • Jonas ForsmanHur menar du att de genererar skatteintäkter? Om jag fattar dig rätt så betalas de ju via skattemedel. Det blir ett nollsummespel med undantag av att det oftare blir ineffektivare. Eller, menar du något annat?
  • Helén KarlssonPengar finns ju uppenbarligen eftersom FAS3 finns. Med omplacering av dessa pengar till offentlig sektor där många jobb finns bör resultatet bli plus.
    Kan det på detta sätt bli bättre för de äldre på boenden så de t ex kan få komma ut på dagarna, barn
    som får mer hjälp i skolan/soc och inte hamnar snett senare eller att avlasta vård/skolpersonal så att de får en dräglig vardag och orkar med sina jobb, då ser jag det som att vi tjänar på att satsa pengarna på detta sätt istället.
    Vad är det som blir ineffektivare?
  • Jonas ForsmanFas3 är ju en tidsbegränsad resurs, inget oändligt flöde vilket jag gissar att du avser att en person som får arbete även ska få fortsätta, eller hur? Ingen äldre ska väl plötsligt bli av med sin vård? Sedan finns det en perspektivskillnad som du sätter fingret på. Jag tror att en verksamhet som har som krav att gå med vinst eller minst med nollresultat över en längre tid tvingas till effektivitet. Det gör ju inte en offentlig verksamhet på samma sätt. Man har en kostnadsbudget där ett plusresultat i många fall inte går tillbaka till den egna verksamheten, Så har det varit historiskt och min tro är att det fortfarande är så. På så sätt kostar det mer att stoppa pengarna i en växande offentlig sektor än att låta dem generera arbeten i det privata.
    25-07-2014
    Helén KarlssonJa, de arbeten jag menar ska bestå. Skola, vård och omsorgsverksamheter ska bestå och inte hux flux försvinna eller gå i konkurs. (som ju hänt inom det privata)
    Med samma regler och uppföljning av hur verksamheter bedrivs så ska offentlig sektor och privata företag kunna sköta sina åtaganden och vara effektiva båda två, tror jag. Sen hänger mycket på ledningen hur det blir också.
Det här inlägget postades i Allmänt, Företagande, Politik, Skola. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *