Djur och jordbruk

Senaste tiden har debatten handlat mycket om djurhållning, tack vare bilderna som visats i media. Hemska bilder, det håller jag med om, men jag undrar ändå om inte detta går till överdrift. Självklart försvarar jag inte bilderna och tycker att det är bra att detta uppdagas, men undrar samtidigt om det är rätt att tränga sig in och ta dessa bilder på egen hand.

Självklart ska det uppmärksammas om djur far illa, men som Karl-Petter (Bonde söker fru) sa i ett debattprogram där även jordbruksminister Eskil Erlandsson deltog, det görs besiktningar på alla gårdar med vissa intervall av en veterinär och dessa måste givetvis ta tag i problem på en gång om det skulle vara något.

Gärna genom oanmälda besök, jag jämför med vår bransch, livsmedelsproduktion, har man oordning och ostädat osv, så gör ju Miljökontoret påpekanden om det. Men, så i vissa fall när det blir anmärkningar, så kan det handla om papper som inte är ifyllda t ex. Jag menar alltså att alla gårdar som fått påbackning, hur vet vi att det är så illa som på bilderna i alla olika fall ? Självklart måste man stoppa leveranser från gårdar som inte följer lagar och regler men ibland kan det som sagt handla om anmärkningar av mindre allvarlig karaktär.

Så till en radiodebatt jag hörde i P1 i torsdags morse. Det var riksdagsledamot Elisabeth Svantesson (m) som debatterade om Rättviks Jordbruksgymnasium.

Där köper man in fler djur i kommunen till gymnasiet för att kommunen ska bli självförsörjande vad gäller kött. Men, det slår väl ändå hårt mot bönderna i området ? Ett alternativ kanske skulle vara att eleverna är ute på gårdarna och praktiserar istället, så att dessa företag i så fall kan växa för att kunna tillgodose kommunens behov ?

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2085450&BroadcastDate=&IsBlock=

Klicka fram 4 gånger i sändningen på pilen, inslaget börjar när ”hallåan” säger att klockan är kvart över åtta.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *