Ät groddar !

Kommer ni ihåg larmet om att inte äta groddar ? Det var ju aldrig groddarna det var fel på, men ändå har svenska producenter av groddar hamnat i blåsväder och säljer inte på långt när lika mycket som de gjorde innan larmet. Dessutom hade Nerikes Allehanda en artikel om säkra tips såhär i rötmånaden häromdagen i vilken man igen påstod att det är farligt att äta groddar. Men så är inte fallet, så igår skrev Robert Sundström en insändare om sin produktion på Grogården i Närkes Kil utanför Örebro.

Läs den och köp sedan groddar och ät, i godan ro !!!

Groddar av pastöriserade frön är inte farliga

”I måndagens NA påstås återigen att groddar är farliga att äta. Efter Ehec-larmen och efterföljande hetsjakt på groddar så finns all anledning att reda ut vissa begrepp. Efter samtal med Professor Marie-Louise Danielsson-Tham (från TV4:s Rent Hus)  framkom att hon i artikeln menade att hemmaodlade groddar från opastöriserade frön är olämpliga.

Först och främst kan vi konstatera att det inte finns nåt Ehec-fall i Sverige som kunnat kopplas till svenska groddar. Alla vi professionella svenska odlare som försörjer svenska livsmedelsbutiker med groddar är certifierade på många sätt och genomgår återkommande kontroller från myndigheter och certifieringsorgan. Likaså genomförs återkommande analyser av färdiga groddar.

Det är välkänt att kyckling ska tillagas väl och att man inte ska dricka opastöriserad mjölk.

För oss odlare är det lika självklart att pastörisera våra fröer som det är för ett mejeri att pastörisera mjölken. Vår pastörisering görs i 85 grader och både Ehec- och salmonellabakterien dör vid 70 grader. Odlingen sker inomhus i desinficerade rostfria kärl under väldigt kontrollerade former. All hantering i samband med odling, packning och distribution sker med den rena skyddsutrustning som är så självklar i all svensk livsmedelsverksamhet. Det finns helt enkelt ingen yttre påverkan som kan smitta ner groddarna. Endast rent, analyserat dricksvatten används i odlingen och de färdigpackade groddarna transporteras i obruten kylkedja direkt till butik. Vi odlare garanterar att de groddar som finns i butik är säkra livsmedel, lika säkra som vilka andra grönsaker som helst.”

Robert Sundström

Grogården

Närkes Kil, Örebro

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *