Artikel i tidningar

Igår hade jag skrivit en debattartikel i vår lokala tidning Nerikes Allehanda.

Idag kom tidningen Entreprenör, Svenskt Näringslivs tidning, där fanns samma artikel med. Läs här nedan !

Öppet brev till regeringen

Viljan att sänka de administrativa kostnaderna för företag är bra. Visst förekommer det administrativt arbete som känns överdrivet, men den största kostnaden för oss företagare är arbetsgivaravgiften. Det mest effektiva sättet att göra det lättare att driva företag är att sänka den rejält. Det skulle skapa fler arbetstillfällen och således inte minska inkomsten för staten.

Därför, törs man satsa på produktion i Sverige egentligen ? Mitt mål är att skapa arbetstillfällen, men det måste till åtgärder som gör att det blir billigare. Kommer det att bli lägre arbetsgivaravgifter så att vi kan driva företag på samma villkor som i andra länder ?

Visst underlättar det något med den sänkta arbetsgivaravgiften för vissa grupper, men jag tycker fortfarande att en generell sänkning är mycket bättre. Tänk om man inte har någon anställd med lägre avgift, då är summan alltså minus i åtgärder i alla fall. Det är väl inte en lägre avgift som ska avgöra vem som ska få ett arbete ? I mina ögon är det kompetens och personkemi som är de avgörande faktorerna.

En tung kostnad för oss är den första sjuklöneperioden på två veckor. När t ex två personer av fyra är sjuka blir det svårt att få ihop produktionen. Det går inte ihop ekonomiskt att ta in extra personal eftersom sjuklönekostnaden också finns där. Kommer det åtgärder angående detta problem ?

Varför ska det vara olika momssatser (12 resp 25%) på livsmedel kunder köper med sig hem från t ex ett konditori respektive det dem förtär på plats. Man har tillverkat produkterna i båda fallen, serveringen borde inte påverka momsen. Finns någon ändring i sikte på denna krångliga tillämpning ?

Ytterligare ett problem jag vill belysa är lönerna. Just nu är det avtal mellan arbetsgivare och fack som styr den och så ska det kunna vara. Men som det ser ut just nu har ingångslönen rusat i höjden och är nästintill lika hög som för de som arbetat ett tag. Det tycker jag är fel. Har man från regeringens sida tänkt sig några förändringar i framtiden ?

Jag hoppas att ni ska komma med fler åtgärder till dem ni redan fått igenom. Eftersom ni talade så varmt om oss företagare i valrörelsen hade vi höga förväntningar när ni tillträdde. Summan hittills är en höjning av arbetsgivaravgiften på 4% i och med att ni tog bort reduktionen som fanns tidigare. Vi väntar oss fler åtgärder i positiv riktning !

Helén Karlsson

Heléns Glutenfria i Örebro AB

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *