Artikel i N A om hushållsnära tjänster

Idag hade Nerikes Allehanda med en artikel jag skrivit. Det blev resultatet av mina tankar senast om hushållsnära tjänster, visserligen har jag skrivit om det förut, men det tål allt att upprepas. Här är texten :

——————

Debatten om hushållsnära tjänster har uppenbarligen tagit ny fart. Jag är kluven i frågan, dels som arbetsgivare dels som privatperson. Det är mycket prat om att få ”livspusslet” att gå ihop, ett uttryck i tiden får man väl säga. Men ska det behöva vara ett problem egentligen ? Vi sätter väl ändå barn till världen för att vi vill och vill umgås med dem, eller ? Visst kan man tycka att det är bra att kunna hyra in någon annan som gör en storstädning av hemmet någon gång i månaden t ex, men är det verkligen det det handlar om ? Att mamma och pappa är irriterade och trötta för att man inte hinner med hushållet ?

Rätten att gå ner till 75% arbetstid under en tid när man har små barn är en bra möjlighet till att bättre få ihop sitt ”livspussel”. Det är genom att vara hemma och själv städa och laga mat och göra allt annat som man gör i ett hem som barnen lär sig att ”så här är det”. Ska vi börja signalera att sådana här uppgifter kan någon annan göra så tror jag att vi äventyrar barn och ungdomars uppfattning om hur det är när man blir vuxen.

Barnen behöver både mamma och pappa under sin uppväxt och jag tycker att det är en självklar uppgift för varje förälder att få bestämma själv vad han eller hon ska prioritera att lägga sin tid och sina pengar på. Jag anser att det måste vara bättre att få en rimlig försörjning genom en bra föräldraförsäkring under småbarnsåren, än att subventionera tjänster.

Det är arbetstillfällen man vill åt när man subventionerar tjänsterna. Det här med svarta tjänster förekommer även i andra branscher. Visst är rotavdraget i byggbranschen bra, men även där skulle det kunna utformas annorlunda. Vi ska kunna driva företag på lika villkor. Det måste vara bättre att ha ett system där det blir billigare att anställa, det i sin tur skulle göra att det blir billigare att köpa tjänsterna. Sen har vi moralen hos varje enskild person, samvetet borde säga att man köper vita tjänster och inget annat.

Det är dags att inse att vi alla har olika förutsättningar i livet. Alla har inte ett välavlönat arbete, alla är inte VD, kör BMV eller bor i en mångmiljonvilla. De som har råd att köpa t ex hushållsnära tjänster ska absolut kunna göra det men då till det pris det kostar. Dessa tjänster är arbeten som vilka som helst, med eller utan utbildning. Jag önskar att vi kan skapa fler arbetstillfällen på ett rättvist och bra sätt för att fler ska komma ut i arbetslivet och få ta del av det som ett arbete ger utöver försörjningen.

————————

Idag hade jag också en politiker på besök här på företaget, Lena Beime (s), aktiv i Örebro kommun. Det blev en intressant diskussion om vad kommunen kan hjälpa mig med som företagare, samt om vad vi borde använda kommunens skattepengar till.

Må så gott i solen och hej för idag !

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *