Ang sjuklön

Idag läste jag en väldigt bra ledare om sjuklöneansvar i tidningen Bröd av Martin Lundell. Jag bad att få den eftersom jag tycker att fler, inte bara företagaren behöver ta till sig texten.
Läs du med!

Sjuk lag, friskt förslag
Att du som arbetsgivare är ansvarig för att ha en god arbetsmiljö är en självklarhet. Att du också är ekonomiskt ansvarig för vad din personal gör på sin fritid kan kanske vara svårare att förstå.

Jag syftar på det sjuklöneansvar du som arbetsgivare har. Det bygger på en tanke som, åtminstone i teorin, är lätt att förstå. Om du som arbetsgivare tar hand om din personal och ser till att den håller sig frisk ska du belönas, eller åtminstone inte straffas. Om du inte tar hand om din personal utan låter den skada sig eller bli sjuk ska det få ekonomiska konsekvenser. Det ska löna sig att vara en god arbetsgivare. Inget konstigt i det. Utifrån resonemanget får arbetsgivaren stå för sina anställdas sjuklön de två första veckorna.

I teorin fungerar modellen bra, men tyvärr inte i praktiken. Lagen skiljer inte på skador och sjukdomar som beror på arbetet och sådana som uppstår på fritiden. En bagare som super sig full på krogen, hamnar i slagsmål, skadar sig och därför inte kan sköta sitt arbete ska få sjuklön, men är det rimligt att det är arbetsgivarens ansvar? Och är det självklart arbetsgivaren ska straffas dubbelt när en konditor spelar handboll och gör illa sin hand? Konditorn sjukskriver sig med följden att konditoriet inte har några bakverk att sälja. En vikarie måste tas in. Dessutom ska arbetsgivaren stå för de två första veckornas sjuklön till den skadade konditorn. Varför? Vari ligger ansvaret? Att konditoriets ägare inte satte stopp för sin personals fritidsintressen? Att ägaren ändrade arbetsschemat så att konditorn kunde spela handbollsmatchen? 

Som företagare vilar ett tungt ansvar på dina axlar. Du förser din personal med jobb och du betalar deras lön. Du har också ansvar för att verksamheten bedrivs framgångsrikt så du kan finansiera Sveriges välfärd, både genom de skatter och avgifter du betalar in och genom att du förser dina leverantörer med affärer. Men var slutar ditt ansvar? Ska du behöva vara extraförälder åt din personal? Nej, självklart inte. Att du ska ta ansvar för vad som händer din personal på sin fritid är orimligt. Det räcker gott med att du tar ansvar för dem på dagtid. 

Arbetsgivarens ansvar för sjuklönen är en god tanke, men slår fel i praktiken. Det är ett sundhetstecken att Kristdemokraterna går i bräschen för att korta sjuklöneansvaret till en vecka. Och att såväl allianskollegorna som Socialdemokraterna är inne på samma linje. Björklund, Lööf, Reinfeldt och Hägglund, se nu till att få stöd av Löfven och genomför förändringen. Och när ni ändå är igång, lyssna på ”verklighetens folk” ute i bagerierna och se till att även ta bort den första veckan av sjuklöneansvaret också. Det skulle kunna leda till att landets företagare kan se fram emot sportlovstider istället för att som nu våndas inför vad som ska hända. Först ska personalen, mitt i influensatider, beviljas semester och ytterligare vikarier hyras in. Sedan är det bara att spänt vänta och se om personalen klarar ledigheten utan benbrott eller liknande som kostar två sjuklöneveckor. 

Martin Lundell
vd Sveriges bagare & konditorer

 

Det här inlägget postades i Företagande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *