Reinfeldts tal i Almedalen

Nu har jag lyssnat till Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen idag. Givetvis fastnar jag mest i den del av talet som handlar om jobbpolitiken. Den frågan ses som den viktigaste inför valet 2014. 
Du kan lyssna via länken här. Ca 22 minuter in i sändningen talar han om ”en jobbpakt för unga”. Nya moderaterna värnar om ”den svenska modellen”, där näringsliv och fackliga organisationer (arbetsmarknadens parter) kommer överens om löne-, anställnings- och arbetsvillkor utöver LAS.

”Det är dags att den också sätts i arbete. Alla som vill ska ha ett arbete att gå till. Jobbpakt, en pakt för unga för att få fler unga i arbete, ska leda till att fler anställs i bättre jobb och för högre löner. Om ni (näringslivet) gör ert så gör vi (regeringen) vårt”, säger Reinfeldt.
Men vad menar han egentligen då? Stödja hur då?

Det känns som om han inte har koll på hur det är speciellt i ett mindre företag när man ska anställa en person utan erfarenhet eller utbildning. När han talar om att vi ska ha en modern arbetsmarknad så tror jag att han och Moderaterna måste acceptera att en lägre lön i början på ett arbete är just den moderna arbetsmarknaden. Fler människor ges chansen till ett arbete genom lägre trösklar, som han själv uttrycker det, för att sedan kunna växa in i sin roll i företaget och givetvis öka sin lön med tiden.

Ingen sitter ensam på lösningarna säger han vidare, nej just det, ett samarbete mellan arbetsmarknadens parter och de fackliga organisationerna är bra, men, det gäller att parterna förstår varandra.

Jodå, visst var det ett bra tal inför framtiden. Han berättade hur han träffat en hel del personer som arbetar både i det offentliga och privata näringslivet, hur deras arbetsvillkor ser ut osv. Samt om hur deras yrkesval utgör ett stöd för andra människor, som får Sverige att fungera, även på kvällar och helger när andra umgås med sina barn/vänner, idrottar, sover osv.
Då tänker jag att, ja men om det nu är så att dessa arbeten speciellt inom välfärdssektorn är så viktiga som han säger (som jag givetvis tycker och som jag skrivit om ett flertal tillfällen) varför inte satsa mer på dessa områden? 
Med en omfördelning av pengar så måste mer pengar kunna satsas i välfärdssektorn för att skapa fler arbeten som Sverige såväl behöver. Där pengar kommer in till statskassan i form av skatter som dessa personer då skulle betala. Det är inte bara inom de privata företagen det kan skapas nya arbeten menar jag utan även inom kommuner och landsting där många går på knäna och inte ens hinner ta raster under arbetspassen och ändå inte känner att de hinner med sina arbetsuppgifter.

Nog för nu, fortsättning följer med andra partiledartal i veckan.

Det här inlägget postades i Företagande, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *