Ledare av vd

Ännu en ledare författad av Sveriges bagare och konditorers VD Martin Lundell:

Halv moms för hel bransch
I år kom tomten tidigt! Precis som ett litet barn förväntansfullt längtar efter julafton och att tomten ska komma har branschen väntat på det slutliga beskedet om att konditorimomsen ska halveras. I förra veckan fattade riksdagen det slutliga beskedet. Nu är det klart att konditorimomsen från och med den 1 januari 2012 sänks från 25 % till 12 %.

Vi vet att momssänkningen är precis den vitamininjektion som branschen behöver. Lönsamheten är i snitt ca 1% och många är de bagare och konditorer som arbetar både sex- och sjudagarsvecka när de kämpar för att hålla verksamheten vid liv. Med den sänkta momsen kan det nu bli utrymme att anställa den där extra personen som behövs för att ägaren ska kunna ta en dag ledigt i veckan, eller att för att ägaren ska kunna ägna sig åt att utveckla verksamheten.

Den som orkat läsa hela utredningen inför beslutet att sänka momsen noterar att det är fullt fokus på att stärka branschen och att skapa fler arbetstillfällen. Jag har däremot inte någonstans läst något om att priserna ska sänkas. Politikernas fokus på att skapa arbetstillfällen märks också genom att momssänkningen ska följas upp av Tillväxtverket, Konjunkturinstitutet och Skatteverket. Det är satsning på att sätta fart på Sverige! Nu är det upp till oss i branschen att ta vårt ansvar och utnyttja tillfället att anställa den där extra personen. Den som orkat läsa hela utredningen noterar också att konditorierna lyser med sin frånvaro. Inte ett enda ord om vår bransch i utredningsdirektivet. Det kan tyckas konstigt eftersom bageri- och konditoribranschen är den överlägset största branschen inom livsmedelstillverkning. Vi utgör hälften av alla arbetsplatser och en fjärdedel av all personal inom livsmedelssektorn arbetar på ett bageri eller ett konditori. I själva utredningen nämns vi på två ställen. Dels när det beskrivs vilka tjänster som ska omfattas av momssänkningen: ”det kan exempelvis vara en restaurang, ett konditori eller en cateringfirma”. Mellan orden restaurang och catering har alltså ordet konditori smugit sig in. Dels nämns vi som den enda branschorganisation som uppvaktat och påverkat utredningen.

Tack Borg, Reinfeldt, Maud, Eskil och alla ni andra som röstat för att ge branschen den här chansen. Idag anställer vi 15.000 personer. Ni har räddat jobbet för en del och skapat nya jobb till många av våra ungdomar. Det är värt att fira. Varför inte med en helt egen momsbakelse? 

Det här inlägget postades i Allmänt, Företagande, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *