Sänkt skatt påverkar?

Under veckan har det kommit många skriverier om att skatteintäkterna har ökat och att vård, skola och omsorg har tillförts mer resurser sedan 2000. Här är en sammanfattning av en rapport från Svenskt Näringsliv. Och här en sammanfattning av en opinionsundersökning som Svenskt Näringsliv beställt.

Här en röst i debatten om hur skattesänkningar påverkar vår ekonomi och hur den inte har att göra med att vård, skola och omsorg skulle får mindre pengar. Han reder ut myter och påståenden om skattesänkningar/jobbskatteavdraget.

Jag har också förstått att välfärden alltså inte fått mindre ekonomiska resurser utan mer. Men, undrar jag då, varför ser det då ut som det gör inom ex skola, förskola, vård och omsorg? Då menar jag att man ständigt hör om hur personalen blir utarbetad, dålig kvalité på utförande (både privat och kommunalt) osv. Det skrivs mycket om att man måste byta arbetssätt och att ledarrollen är för dålig osv. Men så länge det ser ut så, så är det väldigt svårt att t ex sätta in utbildningar för att lärare/rektorer ska gå ytterligare kurser, hur ska de hinna det mitt i alltihop?

Kraven i skolan, måluppfyllelsen för eleverna, är väl egentligen inget nytt, det är samma krav nu som tidigare att alla elever ska lära sig att läsa, skriva och räkna i skolan, bara det att det följs upp tydligare idag än tidigare? Eftersom dessa krav nu finns så måste också förutsättningarna för det finnas, dvs elever som behöver stöd i skolan måste få det och då krävs det personal.

Att införa ett 10:e år i skolan och sommarskola undrar jag om det är rätt? Varför inte ta tag i det verkliga problemet tills arbetssättet blivit som man vill, bättre styrning och högre utbildade lärare. Det 10:e året skulle innebära att förskolan blir obligatorisk, men, att följa upp eleverna tidigare än nu skulle nog vara tillräckligt… tror jag som inte alls är lärare eller så, men som tror och tycker och pratar med skolpersonal.
Och, vi kan ju inte bara tänka på hur många som inte klarar skolan utan måste också tänka på alla som klarar den.

Personalen i barnomsorg, äldrevård och vård måste få de förutsättningar som krävs för att kunna utföra sitt arbete. Varför ser det ut som det gör idag när många inte klarar av eller hinner med sitt arbete, så många kan väl inte ha hamnat på fel arbetsplats?

Det här inlägget postades i Allmänt, Politik, Skola. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *